20 apr. 2013

Vardag

Hej hemma!

Ursäkta att det går lite segt med uppdateringarna. Inspirationen är liksom inte där. Mest beror det på värmen. Man ska inte klaga, men om jag tidigare "konstaterade" att det var höst nere i sydväst med regn och kyla, så "konstaterar" jag nu att den här klibbiga värmen och ständigt strålande solen i kombintion med ständigt långa körsträckor gör oss väldigt trötta. Det är med andra ord både en del av äventyret och den främsta anledningen till att inget blir skrivet när vi väl stannar. I allt detta har vi skapat oss en vardag som rullar på, i ordets dubbla bemärkelse. Den ska jag nu ta tillfälle att föreviga. Välkomna till Mickes och Linas Kanske Inte Särskilt Glamourösa Men Ganska Trevliga Vardag:

Morgon (ca 6.00-8.00)
Vi vaknar oftast utan väckarklocka av solen och den värme den skapar i tältet. Här uppe har vi återigen haft stor nytta av vårt kära, gröna tält eftersom vi varken vill dela sovutrymme med en varm motor eller en svettig partner. Man har liksom nog av sitt eget. Oftast går vi upp ganska fort, efter att ha diskuterat nattens eventuellt ihågkomna drömmar. Dags för frukost! Vi har varsin mugg, båda personligt utvalda och införskaffade på någon second hand affär (vi har redan lyckats ha sönder två muggar hittills). I dem blandar vi vår mjölk av önskad mängd mjölkpulver och avnjuter denna med Veckans Flingor. Tricket är att ständigt fylla på med nya flingor så att allt tar slut samtidigt för bara mjölk smakar blä. Vi får även varsin sladdrig skiva bröd med jordnötssmör och sylt, och Lina får sitt morgonsnabbkaffe. Frukost är dagens bästa måltid! (Men den första riktiga knäckemackan med kylskåpskallt smör och prästost, tillsammans med bryggkaffe, kommer att vara helt gudomlig!)

Under frukosten spelar vi en match Yatzy eller tre. Sen packar vi iordning allt, borstar tänderna och åker iväg.

Förmiddag (ca 8.00-13.00)
Ofta börjar vi dagen med en rejäl körsträcka, men självfallet beror det på var vi sovit och vart vi ska. Körschemana är dock mycket strikta: minst 10 mil, sen får man köra upp till max 15. Byte på första bästa rastplats. Vid byte av chaufför uttalas de obligatoriska klagomålen över hur varmt det är (sätena är alltid blöta), vattenflaskor fylls på i dunkarna där bak och en liten ful dans dansas för att hålla humöret och kroppen igång. När jag skriver detta är jag tillfälligt mycket trött på just sträckkörandet. Det har sina trevliga stunder, men dem har jag ju redan skrivit om i tidigare inlägg.

Om vi inte kör bil är det ganska ofta för att vi tankar. Vi är storkunder hos både Shell, Caltex och BP. Det går knappast att vara trofast kund, eftersom man ofta måste ta det som finns. Som tidigare nämnt är det ofta långt mellan mackerna. Macken, oftast, är även platsen där vi kan fylla på våra vattendunkar. Minst lika viktigt som bensin!

Det kan också hända att vi har hamnat i en större eller mindre stad som måste utforskas litegrann. Oftast utforskas framför allt turistinfon och en större matvarukedja där vi införskaffar främst frukt, grönsaker och bröd som inte överlever så länge, framför allt inte i värmen. Ibland besöks även muséer, något trevligt café eller ett galleri.

Den fjärde vanliga företelesen är att vi är i en nationalpark eller liknande. Det kryllar av dem! Stora, små, kända, okända... Nationalparkerna är största anledningarna till varför vi besöker turistinfon med. Vilka är öppna? Kan vi köra dit med vår tvåhjulsdrivna bil? Om inte, kan vi försöka? Finns det någon bra karta? Finns det campingplats?... osv. De flesta nationalparker har några vandringsslingor att gå. De flesta tar max ett par timmar att gå, men mer än så behövs inte för att man ska känna sig rätt nöjd. Det går att krama ur svett ur kläderna, och att bära en massa vatten blir man inte mindre svettig av liksom. Men det kan finnas mycket att se fast man inte går så långt.

Lunch (ca 13.00-14.00)
Vi har inga bestämda lunchtider, ibland knappt någon lunch alls, och hur den ser ut beror på ovan nämnda aktiviteter. Bara en frukt och ett kex, eller kanske en dubbelmacka med varm mjukost och ett par paprikaskivor. Australien imponerar inte med sitt brödutbud, något som alla européer vi träffat är rörande överens om. Får man slut på samtalsämnen vid campingbordet är det bara att ställa frågan om vad tyskar/fransmän/italienare tycker om matbutikernas brödhyllor och så suckar alla samstämt. Hur som helst, våra luncher intas i en park, i bilen eller längst en vandringsstig och sköljs ner med mera vatten.

Eftermiddag (ca 14.00-17.00)
Samma som förmiddagen. Här måste vi dock vara lite noggranna med tiden så att vi hinner fram till önskad rastplats innan det blir mörkt. Just "innan det blir mörkt" skiljer sig lite från ett ställe till ett annat, men man är ganska säker på att hinna landa lite om man är framme runt fem. När mörkret väl kommer, kommer det fort.

Jag ska även nämna att en del av dagarna går åt till att se till att vi kissar ordentligt. Jag hör min mammas röst titt som tätt, ett eko av en uppväxt i varma breddgrader "Tänk på att kissa minst tre gånger om dagen!" Och vi dricker, kissar och betraktar vårt kiss. Är det vitare än gult får vi en guldstjärna av oss själva.

Kväll (ca 17.00-21.00)
När det gäller matlagning kör vi varannandagsprincipen, vilket innebär att varannan dag är lyxdag. Slipper man laga mat, då är det kvalitétstid som gäller. Micke spenderar den oftast med att spela spel, just nu är det något jordnära med havre och grisar och får man sex grisar så får man en ko och den är värd mycket mer. Jag läser för tillfället en bok från 1908 om en kvinna som till allas förfäran följer med sin man ut till outbacken. Förutom att den är kul skriven trots sin ålder är det mest anmärkningsvärda hittills att hon går i klänning och handskar, rider i damsadel genom skogarna och blir ledsen när hon inte får packa sadelväskan full med alla örngott hon tagit med sig.

När maten är färdiglagad är det dags att leka "Master chef" och lista ut vad som är i. Denna lek har vi hållit på med i ca en månad nu, och INTE EN GÅNG har den andra haft alla rätt utan att först gissa fel. Det är nästan en bragd i sig. Vårt skafferi innehåller ett mycket begränsat utbud av mat, och vi har bara fyra olika sorters kryddor.

Duschen är nästan det bästa på hela dagen. Vi har varsin 3-liters dunk att hälla över oss, den fyller vi på med flod- eller kranvatten, vad som finns att tillgå. Har vi lite vattenbrist blir det raggardusch.

När maten är uppäten och duschen genomförd och tänderna borstade kanske det blir en film. Sedan vi köpte vår konverterare som man stoppar in i cigarettuttaget har vi numer oftast tillräckligt med batteri för både det, blogginläggsskrivande OCH spel. Dessutom har vi fått fylla på vårt film-USB-minne med lite filmer från snälla tyskar.

Natt
Innan man somnar får man ligga och titta upp på stjärnhimlen. Vårt innertält fungerar utmärkt som tält, och ger oss både svalare nätter och fri sikt uppåt genom myggnätet. Visst är stjärnhimlen lite konstig utan Karlavagnen, som inte syns från denna kontinent, men höjden av lyx måste väl ändå vara att få titta upp och se Vintergatan natt efter natt och räkna..stjärnor tills man...som...zzzZ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar