21 jan. 2013

Den australiensiska vänligheten

Först ska jag bara säga att vi såg en vild delfin i morse när vi satt på stranden! Det har inget med följande text att göra utan är skrivet av ren glädje och skadeglädje mot er som inte var med.

Den australiensiska vänligheten är fascinerande. Även om man har hört talas om den förut från flera håll så är det mest slående att upptäcka det själv. Det påminner om den amerikanska vänligheten som jag också fascinerades av under mina två veckor i Seattle, men den känns ändå på något sätt lite mer äkta.

Tänk dig att vara framme i kön i en vanlig mataffär och kassörskansäger "Hej, hur var din dag?", och när man svarar och frågar tillbaka så har man plötsligt ett litet kort och trevligt samtal medan hon packar ner alla dina varor i påsar. Eller tanten i samma butik som uppmärksammar att man ser lite vilsen ut och, trots att vi pratar svenska med varandra, stannar till och berättar att den bredbara osten finns borta vid kyldisken. (Vad annat kan man göra än att le och tacka så mycket, fast det egentligen var kex man letade efter?!) Eller alla dessa myndighetspersoner och liknande som man är lite rädd för till och med i Sverige, men nu vågar prata med även på ett annat språk bara för att de alltid verkligen verkar vilja hjälpa till?

Och jag brukar diskutera det här med couchsurfare som har bott hos mig, och alla tycker de att svenskar är så vänliga. Vilket jag tror stämmer ganska bra, ofta är svenskar trevliga när man har en karta i handen och mycket packning, så att man har något tydligt att starta en konversation om. Men rent generellt har jag och Micke kommit fram till att svenskar är misstänksamma mot främlingar tills motsatsen bevisas. Australienare tror gott om främlingar tills motsatsen bevisas. Och den teorin behåller vi tills motsatsen bevisas:)

Ett exempel på en trevlig dam är från gårdagens campingplats. Vi hade spenderat hela dagen på stranden (mest i skuggan och med hög solskyddsfaktor), lite för länge med tanke på att vi inte hade någonstans att bo än. När vi väl kom fram till campingplatsen var det nästan mörkt och incheckningen var stängd. Vi ringde på "the night bell" och en äldre dam kom och öppnade och släppte in oss. Med andra ord hade hon, för det första, all anledning att vara lite irriterad när vi dyker upp oanmälda två timmar efter stängningsdags.

Tant: Hur stor är er bil?
Vi: Det är en campervan, en minibuss. Har ni en strömlös plats? Vad kostar det?
Tant: Tyvärr har vi inte det, det är dumt. Jag vet att andra har det... Det kostar 50 dollar. Men från vilket företag har ni hyrt er bil?
Vi: Vi har köpt den.
Tant: Åh. Om ni hade hyrt den från X så hade ni fått 10% rabatt.

Vi diskuterar lite telepatiskt, 30 dollar har vi betalat på andra platser och det känns lite mer rimligt. Men bestämmer oss sen för att vi måste bo någonstans och får skylla oss själva för att vi är sena.

Tant: Jag ska ordna för er så att ni får 10% rabatt. Ta med det här kortet så kan ni använda rabatten på alla våra campingplatser i WA, om ni skulle behöva det någon annan gång. Vad kommer ni ifrån?
Vi: Sverige.
Tant: Ni pratar väldigt bra engelska!

När hon får veta att Micke är en Mattsson blir hon övverlycklig och berättar att hon har släktforskat och kommer från en familjen Mattsen i Sverige som utvandrat till England och sen till Australien. Hon frågar om våra kommande resplaner och vi berättar att vi ska åka norrut så småningom varpå en äldre man (hennes man?) kommer ut från kontoret och säger att vi ska akta oss för cykloner om vi åker norrut. Sen upplyser han oss om, som så många andra som stannat och småpratat med oss, att vi ska ta med oss extra vatten och bensin och alltid tala om för någon vart vi är på väg och meddela när vi kommer fram, för Australien är stort.

Farbror: Häromveckan var det ett schweiziskt par vars bil gick sönder som började gå för att hitta ett närliggande hus. Det var bara tur att de stötte på någon som körde förbi, annars skulle de ha dött. Men för er kommer det gå bra. Ni svenskar är smarta.

Vi tackar och bockar för det. Kanske är vi smarta, men australienarna är sannerligen trevligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar