21 maj 2013

Närmande slut och lite rastlöshet

Och sen kom vi till Fremantle och har nu bott här i lite mer än en vecka. Den mesta tiden har ägnats åt att sälja bilen. Inte så mycket praktiskt kanske, förutom de första dagarnas grundliga städning av den och lite tid spenderad på Gumtree (funkar likadant som Blocket) med att skapa annons och sedan underhålla den, dvs sänka priset med jämna mellanrum. Vi har även satt upp ett antal lappar runt om i stan, i både Perth och Fremantle, och strategiskt parkerat med "Till salu"-skyltar i bilrutorna på ställen där vi antar att många backpackers passerar under dagarna. Och sen väntat... och väntat... Det är stor skillnad på nu och för ett halvår sen när vi kom. Kanske väljer alla européer (för det är främst européer man stöter på som reser runt) att spendera sommarhalvåret hemma i Europa, för om vi i början hade svårt att hitta en bil så myllrar det nu av lappar på anslagstavlor och nästan alla har strykt över och sänkt priset både en och två gånger. Med andra ord verkar alla som säljer sin bil ha lite problem med detta, medan de som köper i princip kan välja och vraka. Förra veckan visade vi bilen för ett fransk/tyskt par som totalt tittade på nio bilar innan de bestämde sig, dock inte för våran, och jag tror att alla de bilägarna väntade lika otåligt på deras slutgiltiga svar som vi. Efter det misslyckandet sänkte vi priset rejält, med lite sorg över att ev köpare antagligen resonerar som vi gjorde och bara tittar på priset istället för att förstå värdet av en ny motor och en nyservad bil, och i förrgår fick vi två napp. Det blev ett franskt par som igår köpte Krabban och avskedet var snarare av lättnad än av sorg -  städandet och uppsättandet av en doftgran hade gjort att vi knappt kände igen vår käre vän, och dessutom behöver vi inte fundera mer på bilförsäljandet längre. Vi lämnade över Krabban till dem utanför Old Swan Barracks-hostelet där de bodde, samma hostel som vi bodde på när vi köpte honom och på i princip samma parkeringsplats skrev vi på ägarbytespapprena men nu som den säljande parten. Ännu en cirkel sluten! Nu kan vi njuta lite mer av den sista veckan, även om vi får jobba lite på att lära oss buss- och tågrutterna!

Vi har, som jag tidigare nämnt, bott hos Bre och Adam som vi bodde hos ett par nätter innan vi lämnade civilissationen för outbacken. De bor i ett litet hus tillsammans med två andra (att dela hus verkar vara ett vanligt fenomen i många västländer, trist nog inte i Sverige!) med en liten trädård och pizzaugn. Eftersom alla fyra jobbar/pluggar har jag ibland haft känslan av vara helt och hållet "onödig", vi har ju bara gått runt här och latat oss liksom medan alla andra fyller sina dagar OCH orkar vara sociala med oss på kvällarna! Micke har trivts bra med att spela dataspel och kolla ifatt TV-serier och youtubeklipp. Vissa dagar har jag känt mig som Findus i "Stackars Pettson"-boken, försökt få en Micke-Pettson som helst vill sitta i lugn och ro att följa med på äventyr! För nog är det skönt att vara i ett hus igen med dusch och ett riktigt kök, men när man har levt ute på vägarna i några veckor så krävs lite anpassningstid och nya utmaningar. Jag har underhållit mig med att baka bullar och bröd bl.a. och vi lyckades även få till ett par excellenta svenska smörgåstårtor att bjuda på (tack pappa Alf för receptet!). Vi har också åkt på lite utflykter, till en ö med pingviner och till idylliska York, så jag kan egentligen inte klaga på att det varit tråkigt. Det här är ett bra sätt att avsluta vår resa på, det ger oss tid att avrunda resan och börja längta hem...

Ett annat trevligt inslag i den nya vardagen är den lilla marknaden som äger rum varje söndagsförmiddag i en park i närheten. Ekologiska och lokalproducerade varor, gott kaffe, färskpressad juice, många billiga och mindre billiga grönsaker, någon som underhåller med gitarr och sång och en massa barn som springer omkring. Vi passar på att äta färska exotiska frukter medan vi kan!

Idag ska vi lämna Fremantle och flytta till Ascot i östra Perth i knappt en vecka. Där ska vi bo hos Jess och Mark som vi soffsurfade hos i ett par nätter precis efter att vi köpt Krabban. Det ska bli kul att träffas igen! Sen vi lämnade Perth har de hunnit gifta sig och de slutar nu i dagarna sina jobb som gruvingenjörer för att resa runt i världen några månader. Mitt i all utflytt och städning och hejdå till vänner och familj låter de oss stanna hos dem i nästan en vecka! Vi får tacka dem genom att hjälpa till att bära och laga mat och försöka övertala dem att bjuda tillbaka om de tar en tur förbi Örebro...

De sista nätterna får vi bo hos Anna från Örebro och hennes familj, tack så mycket! Vi träffades medan vi bodde på campingen i vårt lilla tält och väntade på den där bilmotorn som skulle bli bytt. Hur liten är inte världen när man stöter på svenskar på en campingplats utanför Fremantle, och de dessutom visar sig vara från Örebro?! Anna, om du läser det här, vi betalar gärna med en hemmagjord smörgåstårta!

Det är kallt här nere i söder, som svenska sensommardagar när man tänker att det fortfarande är sommar och tar på sig lite för lite kläder för att man vill att sommaren ska vara lite längre ungefär. Samma friska höstluft. Vi trodde nog att det skulle vara varmare och att det skulle bli några fler dopp i havet, men det är ytterst tveksamt! Solen skiner i alla fall. Vi får packa ihop våra saker och ta oss iväg till stranden med alla backpackers innan vi far iväg. Sitta i solen och spela vår  141:e yatzymatch kanske? Vi räknade igår och har vunnit 70 matcher var hittills!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar