3 maj 2013

Linas Outback Lasagne

Igår var det min tur att laga mat. Vi befann oss i Ningaloo på vår camping och det var sista kvällen där. Den sista snorkelturen hade levererat både två havssköldpaddor, varav en på djupt vatten, en rocka (manta ray) som bara kan hittas på just djupt vatten och som vi såg för att vi simmade längst ut av alla, utanför revet (hurra!) samt Mini-Haj (bi-pi-dididididi). Det var helt enkelt dags för en lyxig avslutningskväll. Vår skafferilåda har börjat eka allt mer de senaste dagarna, något som vi tagit som ett gott tecken eftersom vi börjar närma oss vår slutdestination. Tyvärr passade det inte så bra just ikväll.

När jag glatt upplyste Micke om att det, trots detta, skulle bli lasagne till kvällsmat uppstod en liten diskussion. Med tanke på de ingredienser som fanns i "skafferiet" framstod lasagne som en utopi. En lasagne som varken presterar lasagneplattor, en halvtimme i ugnen eller knapriga kanter är väl inte värd att kallas lasagne? Då jag hävdade att det var smaken som räknades uppstod nästa frågeställning. Om det är smaken som räknas, är då ett chips som smakar pizza en pizza? Tåls att fundera på! (Där slutade diskussionen eftersom vi till följd av frågan började drömma om superkebabpizza från Pizza Time på hörnet, och nästa samtalsämne kom att handla om vår första måltid när vi klivit av flygbussen hemma i Örebro. Gissa vad det ska bli.)

Hur som helst, när resultatet stod färdigt på vårt lilla bord och den första smakbiten var smakad, kom utlåtandet: "En topprätt! Det trodde jag inte." Vilket kanske säger mer om våra lättillfredställda smaklökar och vår kärlek till denna livsstil än om själva middagen i sig. Hur som helst ska jag ge er receptet så att ni kan prova det hemma.

Först och främst behöver ni:

- Ett portabelt litet gaskök
- En kastrull
- En kniv
(-Skärbräde, inom parentes eftersom det går lika bra att använda bordet, kylboxen eller allmäna picknickbänkar)
- En gaffel, gärna en lite sned inköpt på en secondhandaffär
- En matskål

(Matskålen med förklaring inom parentes eftersom det är nästan det viktigaste vi har i vårt överlag portabla hem. I vårt fall består matskålen av en skål i nåt trämaterial, ungefär lika stor som en fruktskål. Inte en målid passerar utan att vi äter ur den, båda två, för trevnadens och reduceringen av tråkig disks skull. Den är även utmärkt att använda sig av medan maten tillagas eftersom vi bara har en kastrull. Lagad med silvertejp efter någon incident,  antagligen på någon väg som inte var menad för tvåhjulsdrift, är den en sorglig syn men vi undrar hur vi någonsin ska klara oss utan den.)

Och så, receptet:

Linas Outback Lasagne
- eller "Man tager vad man haver"

(2 portioner)

"Köttfärssås":
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk blandade bönor, mosade med gaffel
- ca 5 cm purjolök (Torr och halvbrun efter en vecka i en varm bil? No worries, mate! Funkar utmärkt ändå.)
- Tomatpuré (det lilla som finns kvar)
- Olja
- Salt
- Peppar
- Chilipulver

"Ostsås":
- 1/3 dl olja
- ca 1,5 dl mjölk (pulvermjölk utblandad med vatten)
- 1 rågad matsked "Easy Cheese" (mjukost á la "Skrattande kon")
- Salt
- Peppar

"Lasagneplattor"
- Spagetti (eller snabbmakaronor eller vad man nu har)

1. Koka pastan. Häll av vattnet. (Spara lite av vattnet för att blanda ut pulvermjölken i, det börjar bli ont om vatten i vattenförrådet och det finns inget påfyllningsställe inom nationalparken.)

2. Gör ostsåsen genom att blanda allt och värm upp. Häll över pastan. Blanda.

3. Stek lök och bönmos. Häll i övriga  ingredienser i köttfärssås-surrogatet.

4. Blanda allt.

5. KLART! Avnjut gärna middagen vid en solnedgång vid havet. Eventuella flyfän som fastnar i maten kan ätas eller plockas bort efter önskemål och energi. En Yatzy-, Rummikub eller Scrabbleomgång kan med fördel pågå under middagen. Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar